ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ.

 

KΙΤΡΙΝΟ.Είναι το χρώμα με το οποίο αυτό το όμορφο, καλλικέλαδο πουλί έγινε γνωστό σ’ όλον τον κόσμο. Ακόμα και τα γνωστά καρτούνς του, δεν τόλμησαν να ξεφύγουν από την παράδοση. Καναρίνι και κίτρινο χρώμα έκαναν παρέα όλα αυτά τα χρόνια σαν δυο έννοιες αναπόσπαστες.

-Όμως, από τον καιρό που, από την παγκόσμια Ομοσπονδία θεσπίστηκαν τα πρότυπα που θα πρέπει να πληρεί ένα κίτρινο καναρίνι για να φέρει επάξια αυτόν τον τίτλο, τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τους επίδοξους πρωταθλητές και κατ’ επέκταση για τους εκτροφείς τους.

-Πρόκειται για ένα λιποχρωμικό καναρίνι ΧΡΩΜΑΤΟΣ. Το μήκος του πρέπει να είναι 14 εκ. Τα κεράτινα μέρη να έχουν το χρώμα της σάρκας. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση και βάθος και να διατηρεί τα χαρακτηριστικά  της κατηγορίας του πτερώματος (έντονο – χιονέ – μωσαϊκού) στην οποία ανήκει.  Προσοχή ακόμα δίδεται γενικά στην ομοιομορφία του χρωματισμού και ιδιαίτερα των πρωτευόντων φτερών αλλά και της ουράς. Η επιθυμητή απόχρωση του κίτρινου βρίσκεται ανάμεσα  στις πιθανές αποχρώσεις του και είναι το ΛΕΜΟΝΊ. Το κεφάλι όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό, το ράμφος κοντό και κωνικό, η στάση στο κλαρί του περήφανη, να σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με το οριζόντιο επίπεδο. Η γραμμή της πλάτης να είναι στην ίδια ευθεία με την ουρά αλλά και το κεφάλι, το στήθος στρογγυλό αλλά όχι πολύ βαθύ. Οποιοδήποτε σκούρο σημάδι στο πτέρωμα ,στα κεράτινα μέρη και στο υποπτέρωμα, είναι αρκετό για να σημαίνει αποκλεισμό από την περαιτέρω αξιολόγηση. Αυτά σαν μια πρώτη επαφή με την γενικότερη εμφάνιση.

-Πέραν όμως από αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρεί ένα φιλόδοξο δείγμα κίτρινου καναρινιού,υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι συνδεδεμένοι με τις επιμέρους ουσιώδεις λεπτομέρειες, που αν και όταν υπηρετούνται, θα το κάνουν να μπεί στην κλίμακα των αρίστων. Εδώ η γνώση, η εμπειρία, η καλή ενημέρωση, η επαφή με καταξιωμένους εκτροφείς, είναι τα όπλα που πρέπει να έχει κανείς, ώστε να σχηματίσει  την προσωπική του αντίληψη και να μπορεί να τις διακρίνει.

-Οι δυό βασικοί παράγοντες για την επίτευξη του τέλειου κίτρινου, είναι αφ’ ενός η  γενετική  κληρονομιά, και εφ’ετέρου η σωστή εκμετάλλευσή της, διατροφικά. Δηλαδή η ανάδειξη και ενίσχυσή του χρώματος, από μέρους του εκτροφέα.

-Aπο γενετική άποψη το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δυό ουσιαστικούς παράγοντες που αν κληροδοτηθούν και από τους δυο γεννήτορες δίνουν εξαιρετικά εκθεσιακά πουλιά.

1) Ο πρώτος, είναι ο οπτικός παράγοντας blue. Πρόκειται για ένα γενετικό παράγοντα που διαφοροποιεί την δομή του πτερώματος με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται προς την μπλέ απόχρωση το χρωματικό φάσμα . Ο συνδιασμός του κίτρινου λιποχρώματος με την «μπλεδίζουσα» αυτή απόχρωση δημιουργεί μια ελαφρά απόκλιση προς το πράσινο-λεμονί (επιθυμητή απόχρωση).

2) Ο δεύτερος γενετικός παράγων, είναι ο συντελεστής συγκέντρωσης καροτενοειδών.  Η γενετική δηλαδή προδιάθεση, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των χρωστικών, κιτρίνου χρώματος (ξανθοφύλλες). Και αυτός επίσης, μπορεί να  είναι κληροδοτημένος είτε και από τους δυό γονείς (ομοζυγωτος), είτε μόνον από τον έναν (ετεροζυγωτός) . Τα πουλιά που φέρουν τον παράγοντα, είναι εκείνα ανάμεσα στα οποία θα γίνει η επιλογή για τα ζευγάρια της επόμενης χρονιάς. Καναρίνια που δεν φέρουν καθόλου τον παράγοντα, είναι πολύ φτωχά σε χρώμα και δεν έχουν θέση σε μια σοβαρή εκτροφική προσπάθεια.

-Ετσι σαν συμπέρασμα θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία διπλού μπλέ παράγοντα σε ένα πουλί που έχει κληρονομήσει και από τους δυό γονείς του, τον μέγιστο συντελεστή συγκέντρωσης καροτενοειδών, είναι η «συνταγή»  που θα δώσει τελικά το τέλειο από γενετική άποψη κίτρινο καναρίνι.

Ας δούμε τώρα και την δεύτερη παράμετρο. Την σωστή διατροφή για την ανάδειξη και ενίσχυση του κίτρινου χρώματος.

-Κι’ εδώ η βασική φροντίδα του εκτροφέα πρέπει να κατατείνει στην αποφυγή του ζεστού χρυσοκίτρινου χρώματος και του πορτοκαλί. Το χρώμα που θέλουμε, είναι η ψυχρή κίτρινη-λεμονί απόχρωση. Τα μείγματα σπόρων, που συνήθως χρησιμοποιούνται, είναι με ενισχυμένη αναλογία σπόρων πλούσιων σε λουτεΐνη. Η αποφυγή του κρόκου του αυγού είναι μάλλον απαραίτητη μιας και τα αυγά που βρίσκουμε στην αγορά συνήθως προέρχονται από κότες που έχουν καταναλώσει κόκκινες χρωστικές. .Τα πράσινα, δίνουν μια βοήθεια στην σωστή κατεύθυνση.Βέβαια και η συστηματική  παροχή κίτρινων χρωστικών ουσιών  έχει περάσει πλέον στην διατροφή των μελλοντικών πρωταθλητών. Το, «συστηματική», είναι ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος. Η παροχή, πρέπει να γίνεται με συνέχεια και συνέπεια, για να υπάρξουν τα σωστά αποτελέσματα, ομοιόμορφο βάψιμο, αλλά και με τις σωστές δοσολογίες για να έχουμε υγιή πουλιά.