Mελανίνες-Λιποχρώματα-Γενικά.

Χρωστικές ουσίες στα Κανάρια.

Το χρώμα του φτερού στο καναρίνι ρυθμίζεται βιολογικά με δύο χρωστικές ουσίες. Tις μελανίνες και τα λιποχρώματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο χρωστικών στα φτερά του, δημιουργεί όλους τους συνδυασμούς που θαυμάζουμε σήμερα. Οι μελανίνες και τα λιποχρώματα επηρεάζονται γενετικά από διαφορετικούς παράγοντες.  Οι ουσίες αυτές,έχουν μελετηθεί επαρκώς από την επιστήμη της βιοχημείας, η οποία και είναι υπεύθυνη, για την έρευνα και τη μελέτη, όλων των χημικών διεργασιών στους  ζώντες οργανισμούς.

Οι μελανίνες.

Το καναρίνι έχει δύο τύπους μελανινών. Την ευμελανίνη, που παρατηρείται εύκολα στα καναρίνια με έντονο πράσινο, χάλκινο και μπλε χρώμα και τη φαιομελανίνη, που είναι μια χρωστική που εμφανίζεται, πολύ καλά σε καναρίνια κίτρινο καστανά (cinnamon) και λευκού καφέ ( fawn). Αυτές οι μελανίνες, είναι προϊόντα βιοχημικής επεξεργασίας από το ίδιο το καναρίνι, με βάση τις γενετικές πληροφορίες του.Στην όλη αυτή βιοχημική διαδικασία παραγωγής  μελανινών συμμετέχουν και κάποιες ουσίες μεγάλης σημασίας. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ως οξειδωτικά ένζυμα, οξειδάσες, τα οποία δρουν στη μελανίνη και στην συνέχεια συμβάλλουν στην εμφάνιση κάθε τύπου χρωστικής. Εάν αυτό το ένζυμο δεν ήταν παρόν ώστε να ασκήσει την οξειδωτική του δράση, θα ήταν αδύνατο να δούμε την ευμελανίνη και τη φαιομελανίνη στο φτέρωμα του καναρινιού μας.

Τα λιποχρώματα.

Αυτές οι χρωστικές δεν παράγονται αυτογενώς απο το ίδιο το πουλί, αλλά υπάρχουν στη διατροφή του.Λαμβάνονται, αφομοιώνονται, μεταβολίζονται και σταθεροποιούνται στο δέρμα του. Καθώς τα φτερά είναι επιδερμικά προϊόντα, κάθε καναρίνι ανάλογα με τις γενετικές πληροφορίες που διαθέτει, μεταφέρει και καταθέτει τα λιποχρώματα στα φτερά του. Τα λιποχρώματα κυμαίνονται από κίτρινο έως κόκκινο και τα καναρίνια τα παίρνουν μέσω της μεταβολικής διαδικασίας των καροτενίων και των ξανθοφυλλών, τα οποία είναι ουσίες πλήρως ενσωματωμένες στα πράσινα λαχανικά. Οι καροτίνες είναι άφθονες στα καρότα, και σε πολλά πράσινα φύλλα λαχανικών. Οι ξανθοφύλλες, είναι  κίτρινου χρώματος ουσίες, που είναι επίσης παρούσες σε πράσινα φύλλα και στα πράσινα μέρη πολλών φυτών.

Το καναρίνι απέκτησε, απο το κόκκινο Siskin(μέσω υβριδισμού), την απαραίτητη γενετική πληροφορία για να μετατρέψει τις καροτίνες σε κόκκινη χρωστική ουσία, κόκκινο λιπόχρωμα. Από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να μετατρέψει τις ξανθοφύλλες σε κίτρινο λιπόχρωμα, και στη συνέχεια να τις μεταφέρει στα φτερά του.Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε τέσσερα θεμελιώδη βήματα για τη δημιουργία του σωστού χρώματος στον καναρίνι. Αυτά τα βήματα είναι:

Α) Οι καροτίνες και ξανθοφύλλες πρέπει να αφομοιωθούν απο το πουλί.

Β) Οι ουσίες αυτές πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικές χρωστικές, μέσω της μεταβολικής δράσης του ίδιου του οργανισμού του καναρινιού .

Γ) Οι χρωστικές που έχουν ήδη επεξεργαστεί πρέπει να συγκεντρωθούν στα φτερά. Στην πραγματικότητα, αυτές οι χρωστικές ουσίες συγκεντρώνονται στο δέρμα του πουλιού. Όπως είπα πριν, τα φτερά είναι επιδερμικής προέλευσης. Αυτές οι χρωστικές θα εναποθετηθούν στις αρχέγονες δομές του φτερού στο δέρμα.

Τέλος, μεταφέρονται στα φτερά, αν το καναρίνι έχει τις κατάλληλες γενετικές πληροφορίες για να το κάνει.

Δ)Σ’ αυτό το τελευταίο βήμα συμμετέχουν, άλλες ουσίες που δρουν σύμφωνα με τις γενετικές πληροφορίες που υπάρχουν στον γονότυπο, και θα καθορίσουν με ποιο τρόπο, πού και πόσο από αυτές τις χρωστικές, θα συσσωρευτούν στις δομές φτερού.